torsdag 9 februari 2012

Igår och Idag.

Gårdagen blev bra när det gäller kost och träning. Middagen blev mycket nyttigare än jag trott. Det blev magert kött kokt i lergryta. Till det åt de andra pasta och fet sås. Eftersom jag är laktosintolerant fick jag min egna sås, med magra mejeriprodukter. Jag skippade även pastan. Till efterrätt åt jag lite jordgubbar och mjölk, tänkte att det var okej då jag åt väldigt lite resten av dagen, gick på PW och sprang runt i köpcentret och fönstershoppade.
Jag passade även på att väga mig när jag var hemma hos mamma... jag hade gått ner 1 kg sen i måndags! :D och då var dessutom vikten igår kvällsvikt och den i måndags morgon vikt.
Mitt mål blir att gå ner ytterligare ett kg till på måndag.

Dagens intag:

Frukost:
Riskaka med mini keso - 55 kcal
En kopp kaffe - 10 kcal

Lunch:
Nudelsoppa - 93 kcal
Celsius

Middag:
En 300 till 400 kcal portion av det som erbjuds.

Kvällsmål:
En riskaka med mini keso


Idag är en sådan där jobbig dag

Idag är en sådan där jobbig dag, då allt bara känns hemskt och hopplöst. Paniken skriker, ångesten river och tårarna rinner. MEN... detta är endast en dag, inte en livstid. Och jag inser att det faktiskt blir bättre. Jag tror jag växt, blivit mer förståndig och fått en viss sjukdomsinsikt. Dessutom har mitt psyke blivit mindre känsligt efter alla terapi timmar, efter alla år på Bup och framförallt efter året med DBT. (en special anpassad KBT behandling inriktad för att behandla bland annat Borderline.)
Idag är en sådan där jobbig dag... inte en sådan där jobbig vecka, månad eller år. Och jag vet att det kommer kännas bättre i morgon, det enda jag kan göra nu är att bita ihop.
Livet är jobbigt just nu, jag känner mig övergiven, jag ÄR övergiven. Jag känner mig lurad, sårad, spottad på. Allt händer på en och samma gång. Kärleken är överskattad, och jag har fått tre käftsmällar av den på kort tid. Sårad av de jag älskar. Jag kanske borde sluta jaga lycka, kärlek och popularitet. En jakt som tar allt i från mig, tär på mina krafter. När jag inte finner det jag söker har jag ingenting kvar. Allt det jag skulle kunna döda för rinner som sand ur mina händer och kvar är jag utan några skyddande lager.
Jag måste börja ta hand om mig själv, finna min plats i mitt eget liv.

onsdag 8 februari 2012

Dagens planering.

Idag hade jag ju tänkt börja med fler små mål i stället för två lite större, men det blev inte riktigt av. Missade helt frukosten, var för trött för att äta. Så jag får helt enkelt göra ett nytt försök i morgon.

Idag ska jag hem till min mor och äta middag med henne, mina syskon och min mammas kille. Känner jag henne rätt blir mängden mat överdriven och sjukt god. Och eftersom min mammas kille äter LCHF (Low Carb High Fat) lär maten bli väldigt fet, så jag får helt enkelt se till att min mat blir lagad vid sidan om. Sådan tur var är jag laktosintolerant (har ni någonsin utrycket "sådan tur var" och "laktosintolerant" i samma mening? ;P) och kan därför undvika mycket mat utan att någon undrar. Men problemet är att mammas kille (och hon när hon äter LCHF) steker all mat i överdrivet mycket fett.
Så till exempel; kalkon som annars är så nyttigt (vilket är det jag gissar att vi ska äta idag) blir fettdrypande kalori bomber.
Min plan är att se till att vara hemma hos mamma innan hon börjar laga mat och be henne laga min kalkon med mindre fett, att skippa såsen, och byta ut pommes/potatis mot ungsrostade aubergine och lite spenat. Sen ber jag henne om hjälp att räkna ut kalorierna i maten så jag får en portion runt 400 kcal.

Tänkte ta en power walk över till mamma. Det är ca 20 min från dörr till dörr, men det finns massa omvägar så jag brukar gå runt skogen istället för att gå igenom den, ta en längre omväg runt ett stort villaområde o.s.v. Så den 20 minuters promenaden går att utöka till upp mot en och en halv timma = 1197 kcal. (Idag blir det nog bara en timmas PW = 798 kcal)
Dessa siffror är uträknade efter min vikt, vill du också veta hur mycket du förbränner under olika aktiviteter kan du räkna ut det på bland annat dessa två sidor: http://iform.se/test-traning/sa-mycket-forbranner-du http://www.viktvakten.se/kaloriraknare_rakna_kalorier.htm


Dagens intag:

Lunch:
Varma koppen Sparris soppa - 120 kcal
Riskaka med mini keso - 55 kcal
En kopp kaffe med lite mjölk - 10 kcal
En d-vitamin kapsel
En äppelcidervinäger kapsel
En silica av märke Active Care (hud och hår kosttillskott)

Mellanmål 1:
Redbull sugarfree - 9 kcal
En äppelcidervingär brustablett

Power Walk: -798 kcal

Middag:
Kalkon - ca 400 kcal

Mellanmål 2:
Riskaka med mini keso - 55 kcal

Sammanlagt: - 149 kcal


tisdag 7 februari 2012

Sjukt irriterande ...

... var precis nere vid kiosken och skulle köpa lite fler celsius. (Hade inte med mig kortet när jag var där och handlade tidigare idag, så kunde bara köpa en då.) Tänkte liksom bunkra upp nu när jag hittat bra pris.
När jag var där tidigare idag var hela hyllan full... nu var det helt slut. Hur fan gick det till??

Planer

Har lite planer på hur jag ska lägga upp mat och träning. Jag märker att min ämnesomsättning håller på att sakta ner fort som fan och nu är det ju faktiskt så att jag vill ha ett långsiktigt resultat. Så jag måste öka mitt intag en del och framförallt behöver jag variera det. För jag vet att det låga intag jag ligger på nu inte kommer funka i längden, dessutom är det inte hållbart för mitt psyke.
Jag räknade ut på en hemsida att jag kan ligga runt 1650 kcal om dagen för att nå mitt första mål till augusti. Det känns dock inte så bra, speciellt eftersom jag inte kan räkna ut kalorierna jämnt, då jag inte alltid har en våg med mig. Så istället kommer jag äta mat jag vet är "säker" och jag kommer sprida ut kalorierna på fler mål under dagen så jag slipper de förödande ångestattackerna jag får i samband med hunger och som i längden leder till att jag börjar äta hejdlöst.

Så en dag kommer se ut så här i framtiden: Frukost, lunch, mellanmål, middag, mellanmål.
Ett högre kaloriintag kommer ledda till att jag också kommer orka träna mer, utan att behöva vara rädd för att jag kommer få ett ohämmat matsug på natten.
Jag tror att detta upplägg (mer mat, mer träning) kommer funka bättre för mig. Dessutom kommer det vara mindre risk för att få slapp hud då när jag ska gå ner så mycket som jag planerar att göra... hellre snygga muskler än löshud... eller hur?

Detta kommer bli svårt, det vet jag. Jag vet att jag med all sannolikhet kommer gå upp i början, tills min ämnesomsättning är stabiliserad. och det kommer bli svårt att planera fler måltider. Men jag har ju klarat att gå ner så mycket hittills, så varför skulle jag inte klara det här? Min kropp och mitt psyke hänger på det. Jag vill inte må dåligt längre, jag vill inte känna mig tjock konstant, jag vill inte vara orkeslös, deprimerad, frusen och ångestladdad.
Så därför börjar jag ett nytt projekt nu, projekt snygg och vältränad kropp, en lättare kropp och ett lättare psyke. Håll tummarna för mig!

My big fat diet show och dagens intag

Sitter och kollar på My big fat Diet Show på youtube och blir helt chockad över hur sjukt mycket kalorier det är i mat. Deltagarna handlar i en egen speciell affär skapad av de som ligger bakom tv programmet. Allt i affären är uppdelat i 100 kaloriers portioner.
Då ser man verkligen hur mycket man konsumerar och framförallt hur onödigt det man äter är då inget av det uppdelade egentligen kommer göra en mätt (då menar jag den onyttiga maten och godiset.)
När jag åt som mest kunde jag äta en hel förpackning pringels/dag utan att tänka på det. I första avsnittet visade de hur mycket pringels man fick för 100 kcal... ynka 9 stycken. Vilket är helt sjukt när man tänker på att en förpackning pringels är 100 stycken. = jag kommer aldrig någonsin skada min kropp genom att proppa i mig pringles igen.
My big fat diet show är i alla fall ett program jag rekommenderar, super inspirerande!


Dagens intag (än så länge):

Lunch:
Nudel soppa: 93 kcal
En kopp kaffe med LITE mjölk: 10 kcal

Mellanmål 1: Riskaka med mini keso: ca 55 kcal
En Celsius: 10 kcal
Celsius är en super bra dryck som höjer förbränningen, den innehåller lika mycket koffein som en energidryck. Så är du precis som jag koffeinberoende tycker jag att du ska byta ut energidryck (om du dricker det) mot celsius, för varför ska man dricka energidryck när man lika gärna kan dricka celsius som, förutom att pigga upp, förbränner kalorier? En burk kostar runt 20 kr. Jag upptäckte dock idag att en av kioskerna som ligger precis bredvid mitt hus säljer dem för endast 15 kr!! :D

Till middag blir det antagligen kyckling wok med äggnudlar. Vet inte hur mycket kalorier det är i det, men kan inte tro att det blir mer än 400 kcal om jag äter en liten portion.

Mellanmål 2: En riskaka med minikeso: ca 55 kcal

Sammanlagt blir det ungefär, beroende på hur mycket kcal det är i woken: 623 kcal

torsdag 2 februari 2012

Förlorad i ingentinget

Jag önskar någon kunde förklara för mig varför det är så här. Varför mat är det jag tänker på 90 procent av tiden.
Vare sig jag väger 95 kg och använder maten som en drog, hetsar i mig det för att skapa ångest. Eller jag väger runt 50 kg, och svälter mig själv för att få det som gör så ont inuti att synas på utsidan, så kan jag inte släppa tanken på alla de där kalorierna jag antingen måste äta eller de jag tvingar mig själv att vara utan.
Kan någon förklara för mig varför ingen förstår? Kan någon förklara för mig varför Bup, som var så väl medvetna om mina problem ignorerade dem. För jag tror, nej jag vet, att allt hade varit annorlunda nu om jag då fick den hjälp jag behövde.
Att växla mellan att vara underviktig och överviktig på så kort tid förstör min kropp, och jag vet att detta är sjukt, men jag kan inte sluta. Jag kan inte sluta skada min kropp, jag kan inte låta bli att tänja på gränserna. Jag klarar inte detta själv, jag vet att det inte kommer gå, jag kommer aldrig leva ett normalt liv om ingen hjälper mig. Men ingen tar en överviktig ätstörd f.d anorektiker på allvar. Därför vågar jag inte säga som det är, därför kan jag inte förklara min ångest. Ätstörningsångesten, Borderlineångesten och Fantamittlivångesten. Jag är låst, fast, och kommer ingenstans. Förlorad i ingentinget med kaloriräkning och matspöken.